De fapt, care e marea problema a pensiilor?

Sa facem urmatorul calcul (de dragul demonstratiei, vom presupune ca traim intr-o lume in care nu exista inflatie si in care preturile, salariile si taxele sunt inghetate la nivelul de acum).

Gigel e un tanar care tocmai se angajeaza. Ca orice tanar, salariul lui net de incadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: sa presupunem ca e de 1100 de lei.

Gigel are 23 de ani. intrucat e criza si criza va dura – sa presupunem! – multa vreme de acum incolo, hai sa zicem ca in 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

Ia sa vedem insa cati bani plateste Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adica 60 de luni) la o leafa mizera de 1100 de lei. Pai la valorile actuale va plati 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.

Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani si deja a platit in contul statului toata suma pe care statul i-ar returna-o in cazul in care ar iesi la pensie la 65 de ani si ar mai trai inca 3-4 ani, cat e speranta de viata a barbatilor din Romania.

Cum aia? Pai sa facem un mic calcul. Daca nu ma insel pensia medie din Romania e undeva pe la 750 de lei. Din contributiile date statului pana la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunand ca timp de 37 de ani banii sai vor sta undeva intr-o valiza, nu intr-un cont care ii va multiplica macar prin dobanda) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adica peste 3 ani. Pai e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai traieste 3 ani si la 68, dupa cum zic statisticile, moare!

Totusi, nimeni nu ii explica lui Gigel, si nici noua, ce se intampla cu CAS-ul pe care Gigel il plateste intre 28 si 65 de ani, adica timp de 37 de ani. Adica 444 de luni. Presupunand ca Gigel va ramane toata viata un tampit caruia nu i se va mari niciodata salariul, asta ar insemna ca timp de 444 de luni va varsa in buzunarul statului inca 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, daca e sa ma intrebati pe mine. si daca Gigel, totusi, e un ins dezghetat, leafa i se va mari si cotizatia la stat va fi pe masura. Unde se duc banii astia? Ce se intampla cu ei? Cum e posibil ca dupa numai 5 ani de munca, fara un salariu deosebit, orice tanar sa-si fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la batranete, inainte sa moara?

De fapt, ce gauri acopera munca de o viata a lui Gigel? si de ce trebuie Gigel sa munceasca 37 de ani pentru ca banii lui sa se duca in alta parte decat in propria bunastare de dupa pensionare? si cat credeti ca mai poate rezista un sistem in care 5 ani muncesti pentru tine si 37 de ani pentru o cauza nestiuta de nimeni, in afara de politicieni?

…Pfff

via balonul-imobiliar.blogspot.com

Sa facem urmatorul calcul (de dragul demonstratiei, vom presupune ca traim intr-o lume in care nu exista inflatie ii in care preturile, salariile ii taxele sunt inghetate la nivelul de acum).

Gigel e un tanar care tocmai se angajeaza. Ca orice tanar, salariul lui net de incadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: sa presupunem ca e de 1100 de lei.

Gigel are 23 de ani. intrucat e criza ii criza va dura – sa presupunem! – multa vreme de acum incolo, hai sa zicem ca in 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.

Ia sa vedem insa cati bani plateite Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adica 60 de luni) la o leafa mizera de 1100 de lei. Pai la valorile actuale va plati 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.

Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani ii deja a platit in contul statului toata suma pe care statul i-ar returna-o in cazul in care ar ieii la pensie la 65 de ani ii ar mai trai inca 3-4 ani, cat e speranta de viata a barbatilor din Romania.

Cum aia? Pai sa facem un mic calcul. Daca nu ma iniel pensia medie din Romania e undeva pe la 750 de lei. Din contributiile date statului pana la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunand ca timp de 37 de ani banii sai vor sta undeva intr-o valiza, nu intr-un cont care ii va multiplica macar prin dobanda) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adica peste 3 ani. Pai e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai traieite 3 ani ii la 68, dupa cum zic statisticile, moare!

Totuii, nimeni nu ii explica lui Gigel, ii nici noua, ce se intampla cu CAS-ul pe care Gigel il plateite intre 28 ii 65 de ani, adica timp de 37 de ani. Adica 444 de luni. Presupunand ca Gigel va ramane toata viata un tampit caruia nu i se va mari niciodata salariul, asta ar insemna ca timp de 444 de luni va varsa in buzunarul statului inca 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, daca e sa ma intrebati pe mine. ii daca Gigel, totuii, e un ins dezghetat, leafa i se va mari ii cotizatia la stat va fi pe masura. Unde se duc banii aitia? Ce se intampla cu ei? Cum e posibil ca dupa numai 5 ani de munca, fara un salariu deosebit, orice tanar sa-ii fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la batranete, inainte sa moara?

De fapt, ce gauri acopera munca de o viata a lui Gigel? ii de ce trebuie Gigel sa munceasca 37 de ani pentru ca banii lui sa se duca in alta parte decat in propria bunastare de dupa pensionare? ii cat credeti ca mai poate rezista un sistem in care 5 ani munceiti pentru tine ii 37 de ani pentru o cauza neitiuta de nimeni, in afara de politicieni?

This entry was posted on Tuesday, February 23rd, 2010 at 2:19 am and is filed under Politichie si TamTam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “De fapt, care e marea problema a pensiilor?”

  1. March 8th, 2010 at 6:43 am

    Dracool says:

    calcul gresit…. CAS reprezinta 10% din salar deci 110 lei , nu 491..

Leave a Reply